• *

Geertruidenberg

De geschiedenis van Geertruidenberg 

In 1213 verleent Graaf Willem I van Holland ‘Sint Geertruidenberg’ stadsrechten. In de late middeleeuwen was de stad een belangrijk handelscentrum waar graven en edelen bijeen kwamen om hun belangen te behartigen. De Hoekse en Kabeljauwse Twisten in 1420 en de Sint Elisabethsvloed van 1421 maakten een einde aan die welvarende handelsfunctie, maar de stad kreeg er de rol van grensvesting voor terug. Pas in 1813 wordt Geertruidenberg definitief bij Brabant gevoegd. 

 

De grenzen van Raamsdonksveer en Raamsdonk gaan terug naar die van een middeleeuwse parochie, waarvan de naam voor het eerst in 1273 als ‘Dunc’ in akten voorkomt. In de loop van de eeuwen tekenden zich de kernen af. Raamsdonk ontwikkelde zich tot een voornamelijk op landbouw gericht dorp. Het ‘Veer’ werd een oord van schippers, vissers, polderen griendwerkers. 

 

Het heden 

De stad Geertruidenberg kenmerkt zich nu vooral door zijn prachtige kerk, historische markt en gezellig stadscentrum. Op de markt kom je verschillende restaurant en cafés tegen waar je terecht kunt voor een heerlijke lunch, borrel of diner. En ook onze twee horecalocaties Fort Sint Gertrudis en Het Cachot zijn gevestigd in deze stad. Tijdens jouw dagje uit bij Bootje Gezond zal je ook vaak in aanraking komen met de vestingstad. Wij bieden stadswandelingen en torenbeklimmingen aan in Geertruidenberg. Of je kunt kiezen uit een van onze vele andere arrangementen die zich afspelen in deze stad. Geertruidenberg moet je gezien hebben! 

 

Bereikbaarheid 

Zo gemakkelijk en goed bereikbaar per auto, bus of boot ligt de gemeente Geertruidenberg anno nu. Met de auto rijd je onmiddellijk de gemeente binnen via het kruispunt Hooipolder van de rijkswegen A27 (Breda-Utrecht) en de A59 (Oss-knooppunt Zonzeel). Vanaf het NS station in Breda is er een goede busverbinding. Uiteraard is Geertruidenberg aan de boorden van de rivier De Amer, ook via het water prima bereikbaar. Zowel vanuit natuur- en recreatiegebied de Biesbosch en de Zeeuwse wateren als via de West-Brabantse vaarroutes. Voor fietsers is het handig te weten dat de gemeente Geertruidenberg is opgenomen in het netwerk van de Brabantse fietsknooppunten. 

WhatsApp