*

Geschiedenis Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch bestaat al vele jaren en draagt een bijzondere geschiedenis met zich mee. Zo werd dit natuurpark vroeger vooral gebruikt voor arbeid en landbouw. En tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het natuurgebied vooral als onderduikadres. Tegenwoordig is het park een recreatiegebied waar je heerlijk kunt wandelen, varen, vissen, fietsen, kanoën etc. 

 

Het ontstaan van de Biesbosch 

In de eerste helft van de 15e eeuw na de Sint-Elisabethsvloed is de Biesbosch ontstaan. De Sint-Elisabethsvloed in het jaar 1421 was een watersnood die plaatsvond op 19 november. Die stond onder vloed van getij en rivierwater. Er ontstonden zandplanten waar plantengroei op kwam doordat slib en zand naar de bodem zakte. Biezen groeide daar goed op, vandaar de naam ''Biesbosch''. Griendhakkers, rietsnijders en biezenvlechters verdienden eeuwenlang geld in het polderland. Het Haringvliet werd in 1970 afgesloten. De grote verschillen tussen eb en vloed verdwenen en daarmee ook de griend- en rietcultuur. Het Nationaal Park werd langzaam een zoetwatergetijdengebied van eilanden en kronkelende waterwegen. Uiteindelijk werd de Biesbosch opgesplitst in twee delen om een snellere afvoer van het rivierwater te krijgen: De Dordtse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch.

 

De Biesbosch tijdens de Tweede Wereldoorlog 

Daarnaast is Nationaal Park de Biesbosch ook bekend geworden door de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog zaten er vele verzetsstrijders en onderduikers in de Biesbosch ondergedoken. Ook was dit een perfecte opbergplaats om goederen te kunnen verstoppen. Dit natuurgebied was hier prima geschikt voor want de Duitsers kwamen niet graag in dit onherbergzame gebied met eb en vloed. In het jaar 1900 werd er een dijk aangelegd door de Biesbosch. Er werd een doorgang bij het brugje van Sint Jan opengelaten om de drukke vaarroute niet te blokkeren. Ook kwamen er keerdeuren die gesloten konden worden in geval van nood. Vanaf het brugje van Sint Jan kon je via de dijk naar de noord of zuidkant van de Biesbosch lopen, waar je met een veerboot de Amer kon oversteken. Een paar onderduikers richtte een verzetsgroep op en begonnen rond 1944 met het krijgsgevangen maken van Duitsers die via de Biesbosch vanaf het zuiden naar het noorden vluchtten. Pas naar een paar maanden werden er 76 krijgsgevangenen aan de Poolse bevrijders in Drimmelen overgedragen. 

 

De Biesbosch in het hier en nu

Tegenwoordig heeft dit natuurpark een recreatieve functie. Er worden verschillende activiteiten aangeboden in en rondom dit recreatiegebied. Ga lekker wandelen, fietsen, varen, kanoën, vissen of bezoek het Biesbosch museum in Werkendam. In de Biesbosch liggen verschillende wandelpaden waarvan een groot deel alleen over water bereikbaar is. Daarom biedt Bootje Gezond rondvaarten en Biesbosch safari's aan inclusief gids. Een heerlijke vaartocht in combinatie met een wandeltocht door het park, wie wil dat nou niet? 

 

Maar de ideale manier om het park te verkennen is toch per boot of per kano. Je kunt onderweg aanmeren bij strandjes en picknickveldjes. Bootje Gezond verhuurd ook elektrische sloepen en Canadese kano's voor jouw dagje varen in de Biesbosch. Van maart t/m oktober kun je van 09:00 tot 18:00 uur een bootje huren in de Biesbosch. De 3-persoons Canadese kano's zijn per tijdvak te reserveren. Ga je liever vissen? Dit kan alleen als je in het bezit bent van een vis vergunning! 

 

Bootje huren in de Biesbosch? 

Wil jij de Biesbosch graag met eigen ogen ontdekken? Huur dan een elektrische sloep of Canadese kano bij Bootje Gezond.

Dit kan door te bellen naar 0162 - 727 040 of mail naar info@bootjegezond.nl

 

 

WhatsApp